Valentin napi ajándékok, tippek

Top tíz romantikus vígjáték

Posted on: január 20, 2009

A top tíz romantikus vígjáték számomra a legkedvesebb, legbájosabb és legtartalmasabb szerelmi komédiákat jelenti, ebből szedtem össze a top tízet, részben az imdb szavazatai alapján (international movie database, azaz nemzetközi filmadatbázis, imdb.com)

Persze bevezetésként még gyorsan elhadarom, hogy a top tíz romantikus vígjáték listáját nem is olyan könnyű összeállítani, de nemcsak az ízlések és pofonok miatt, hanem a korosztálybeli eltérések miatt is – vannak már igazi klasszikusnak számító romantikus vígjátékok, kb. az 1940-1970-es évekből mint pl. a halhatatlan Római vakáció (persze itt is bontani kellene, de ezeket az évtizedeket most nagyvonalúan egybeveszem), és vannak az 1970-1990-es szerelmes vígjátékok (amiken zsenge lánykoromban a képtelen romantikus elvárásaimat csiszolgattam), végül valószínűleg most van formálódóban az 1990-es évektől napjainkig terjedő korszak, de ezt majd néhány év múlva tudom visszafelé nézni.

Top tíz romantikus vígjáték (1940-2008) – vigyázat, a lista személyes, és csak igazán nevettető vígjátékokat tartalmaz. :)

Római vakáció (ebben nemcsak Audrey Hepburn és Gregory Peck, a nőiség és férfiasság mintaképei a csodálatosak, hanem az is rendkívüli, hogy a film nem happy endinggel zárul, mégis úgy zártuk szívünkbe mint vígjátékot. Pedig ez egy soha be nem teljesülő szerelem). 1953-as remekmű.

Idétlen időkig (Bill Murray-t valaki vagy szereti, vagy nem. Aki szereti, (és a mormotákat is kedvesnek találja, plusz Andie MacDowell ellen sincs kifogása), az mindenképp jót fog szórakozni a filmen. Időcsapda, időjárásjelentés, újjáéledés. Az igazság az, hogy mindig bőgök, amikor a lét szélére ér Bill Murray. Lehet, hogy épp azt szeretem ebben a filmben, hogy egyszerre juttat el a nevetés és a sírás végleteibe)

Sörgyári capriccio (Hrabal és Jiri Menzel remeke. Ugyan nem a szerelem okán nevetünk sokszor, hanem Pepin bácsi lehetetlen viselkedésén, de valahogy, a kisvárosi történések, a modernizálódás tablóképe mellett, vagyis azzal együtt, nekem ez szerelmes vígjáték. Ki a sörbe szerelmes, ki a nőbe, ki mindkettőbe)

Bridget Jones naplója (Jane Austen & némileg Charlie Chaplin remake, fergetes szingli futam, bakik, alkalmatlankodó nyuszifarok, börleszk szerelem – Renée Zellwegert ebben szerettem meg, sajnos a többi filmjében nem igazán. Reneé-ben undi pártibb vagyok. Colin Firth – a hivatalos angol színész a hiper klasszikus romantikus szerepekre. Gáláns gentleman, remek partnere Bridgetnek)

My Fair Lady (Audrey Hepburn ismét és újra, Cockney virágárus, akiből hercegnőt farag Professzor Higgins, és azt hiszi, hogy ezzel le is zárult a történet, pedig csak akkor kezdődik. Régi-régi kedvenc. Nem csodálkoznék, ha valaki a nyelvjárástant itt szerette volna meg. Jól megírt történet, jó dalok, és még egyszer, Audrey Hepburn utánozhatatlan kedvessége)

Igazából szerelem (jó nagy a szerelmi kavarok palettája, nagyon nézhető, többször is. Mégis a kedvencem a kivénhedt gitáros amikor rájön, hogy kivel akar lenni szilveszterkor, meg persze a homár a jászolban)

Micsoda nő (van olyan, akinek ne lenne a listáján egy Julia Roberts vígjáték? Ezt az elsőt a sok romantikus filmjéből különösen szeretem, ebben még friss, spontánabb a színészi játéka, nem csiszolódtak ki az utána rutinosabb ‘Julia Roberts érzékenyen összerezzen’ színészi fogások. Richard Gere is tökéletes választás a szerepre, bár nekem sosem volt akkora jelenléte férfiként, mint mondjuk Gregory Pecknek vagy Humphrey Bogartnak vagy Tom Hanks-nek, nem tudom, miért)

Büszkeség és balítélet (nő a nőknek írta, és ezt az irodalmi, érzelmi áttörést meg is köszönjük Jane Austennek. Megint Colin Firth – akárcsak a Bridget Jones-ban. 312 percnyi szerelmi bonyodalom és társadalomkritika a lehető legélvezetesebb színvonalon. Eredetiben még nem néztem meg, lassab ideje lesz az angol verziót is magamba szívni)

Amélie csodálatos élete (na, ez már a 3. Audrey film a listán, de ez most legalább Audrey Tautou. Elragadóan bájos, szeretem a jó mellékszereplőket is a filmben, a kacskakezű zöldségest, a csontritkulásos otthonülőt, az utazó világtörpét, stb. Helyes kis film)

Shrek (igen, a Shrek romantikus és vígjáték. Itt a helye. Már így is kihagytam a Shrek 2-őt és Shrek 3-at)

Őszintén szólva nehéz helyzetben leszek, ha még újabb filmek jönnek, és frissítenem kell a top tízes listát (a Szerelmes Shakespeare-t is nagyon szeretem, de az nem eléggé komédia a top tíz romantikus vígjátékhoz. ) Már így is nehéz volt kiebrudalni a Bridget Jones 2. részét, a Mindjárt megőrülök c. filmet, és az Oltári nőt is. A makrancos hölgy (Zeffirelli remek rendezése, Elizabeth Taylor és Richard Burton kiélik a szópárbajokat, amiket Shakespeare adott szájukba. Régen láttam, újra kéne nézni.)

Nektek mi a top tíz? (otthon végeztem egy informális felmérést, és annyira más filmeket választottunk a 10 kedvenc szerelmesfilmünk közé… jellemzően. Mondjuk ott nem szűkítettük csak vígjátékokra, de nagyon érdekes volt. És persze egy csomószor ilyenkor nem jut az ember eszébe, hogy mi is volt annak a filmnek a címe….)

Törtem a fejem még, hogy van-e magyar romantikus vígjáték, amit bevehetnék, de sajnos nincs.

A fentiek közül van egy-kettő, ami még nincs meg, és vész esetére, laposabb, borúsabb napokra jól esne újra megnézni. Szóval Valentin napi ajándéknak részemről valamennyi vígjáték a top listában tuti befutó. Azt nem tudom, hogy egy pasi mennyire örülne ezeknek (lehet, hogy nekik inkább valami szerelem és akció/ kaland párosítást választanék, vagy valami nagy klasszikust, mint a Casablanca)

8 hozzászólás a "Top tíz romantikus vígjáték"

Egészen jó lista.

Őszintén szólva, nálam a Shrek – műfaji kritériumoktól függetlenül- semmilyen listára nem férhet fel. A Bridget Jones naplója nálam kevés a Top10-hez, ami eszembe ötlött így hirtelen, az a zseniális Mezítláb a parkban Redforddal és Fondával, annak feltétlenül itt a helye.

Igen, a mezítláb a parkban is nagyon klassz romantikus vígjáték, köszi Sztrego

szeress, ha mersz! nekem ez a legelső. :)

Jajj, Marion Cotillard!! Imádom, fantasztikus színésznő, és tényleg nagyon klassz romantikus film! Köszi!

My sassy girl-Az én szeszélyes szerelmem
nagyon jó romantikus film

Köszi, még mindig csak tervezem, hogy megnézem ezt a romantikus filmet is, de még nem jutottam hozzá. De melyik verzióra gondoltál? Van belőle egy Jae-young Kwak rendezés, meg egy Yann Samuell. Neked melyik filmváltozat jött be?

A Büszkeség és balítéletben Colin Firth???

[…] Romantikus filmek: nézzünk meg együtt egy klasszikus romantikus vígjátékot, DVD-n vagy retró moziban, a lényeg, hogy egy közösen töltött este legyen. Íme a top tíz romantikus vígjáték […]

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: